Sunday, May 20, 2007

Boarding


Barcelona nästa, nästa hållplats Barcelona. Se upp för dörrarna. Dörrarna stängs.

Saturday, May 05, 2007

Vad gör dina pensionspengar just nu?

I artikeln jag skrev på Landvetter flygplats nämnde jag helt kort aktivt etiska investeringar, dvs investeringar i företag som gör bra saker, till exempel miljöteknikföretag. Aktivt etiska investeringar skiljer sig från etiska fonder i det att man istället för att undvika vissa särskilt illa ansedda verksamheter och därefter investeria alla möjliga etiska eller oetiska företag, så placerar man istället pengarna i företag som man vet finns till för goda syften, som t ex bioenergiföretag eller företag som jobbar med andra former av miljöteknik.

Problemen med KPAs fonder har belysts mycket bra av Kristian Karlsson i ett antal ledartexter i Svenska Dagbladet. Han pekar bland annat på att valet av vad som är etisk sker utan moralisk princip och under iaktagande av totalt godtycke:


Etik definieras genom handuppräckning: bolaget behandlar enkätsvar som etikkanon. ”Kunderna finns inom vård, skola och omsorg och vill inte tjäna pengar på krig, alkoholism eller lungcancer”, skriver Repfennig indignerat.
Om de jobbar inom vård och omsorg tjänar de visserligen redan pengar på alkoholism och lungcancer.

Att Kristian Karlssons kritik inte bara är en ideologisk/filosofisk invändinng från en ledarredaktör tycker jag blir uppenbart när man tittar lite närmare på KPAs etiska portfölj. I stor utsträckning definieras investeringspolicyn utifrån vad de INTE gör. KPA investerar inte tobak, inte i vapen, inte i företag som är korrupta. Ser man till de innehav i KPA:s etisk aktiefond så är de fem största innehaven som följer:

  1. Nordea (5,1%)
  2. Ericsson (5,0%)
  3. TeliaSonera (4,9%)
  4. Hennes & Maurits (4,8%)
  5. SEB (2,8%)
Vanliga svenska storföretag med andra ord. Vad är det som är extra etiskt med detta? Den som väljer en indexfond på Stockholmsbörsen gör en tämligen likartad placering. Faktum är att innehaven inte ens håller för KPAs egna etiska mål. Ericsson är till exempel huvudlevernatör av försvarets moderna radioutrustning, däribland datarapporteringsterminalen DART som används för att sända koordinater vid ledning av granateld. Åtta av tio som dör i strid dör av splitter. Snacka om marknadsföringsbluff från KPAs sida.

Vill man göra något mera aktivt etiskt så är direkta investeringar i miljöteknik ett betydligt bättre val. Dilemmat här är att det inte finns så många sådana investeringsalternativ lätt tillgänliga för svenska aktie- och fondsparare. Det är ingen underdrift att säga att de etiska fondbolagen inte tar sitt ansvar, och på sätt och vis gör de därigenom mer skada än nytta för etiken på börsen.

Är man beredd att hantera utländska fonder och aktier (går att göra från t ex Avanza) finns en del att tillgå. Framförallt Merill Lynch New Energy förefallre vara ett mera etiskt köp.

Blackrock ML New Energy definierar sin investeringspolicy aktivt: Man investerar i företag som har potential att förse världen med förnyelsebar energi. Man gör det med bibehållet ekonomiskt lönsamhetsperspektiv. För handen på hjärtat: Vilken bransch tror du växer mest innan du går i pension: Svensk banksektor och traditionell svensk industri eller investeringar i företag som just nu utvecklar förnyeslebar energi?

Hur blir etiken då i en sådan portfölj? Ja, jämför KPAs innehav ovan med de fem största innehaven i ML New Energy:

  1. Vestas Wind systems, vinderenergi (7,1%)
  2. SolarWorld, solenergi (5,3%)
  3. Gamesa, vindenergi (5,1%)
  4. Archer Daniels Midland, soja för livsmedel och biobränsle(4,9%)
  5. Itron inc, mätutrustning för energi (4,4%)

Vilken fond klarar bäst att ge dig det som KPA framhåller som sitt måtto: "En trygg pension i en hållbar framtid"?

----------
Länkar:
Citerat ovan: SvD ledare om KPA
Om investeringar i svensk miljöteknik: Rapport från Nutek
Merill Lynch New Energy finns på Avanza.se: Fondöversikt


Andra bloggar om: , , , , , ,

Hemmasittarhelg!

Solen skiner över Stockholm och jag noterar att bloggen som vanligt blev ganska tyst efter resan. En tredagarsvecka kändes extermt förvirrande. Om veckan slutar med ledighet brukar jag kunna fokusera på att det är en kort vecka och att man skall få vara ledig. Med förkortningen i början på veckan kände jag mig mer förvirrad, och jag fick ständigt kolla veckodagen. I slutänden kändes det som att man gick hem för helg på en torsdag.
Nu är det i alla fall skönt att vara hemma hos katten och se att solen skiner stort utanför fönstret. Om en liten stund skall jag göra några nyttiga ärenden: Köpa verktyg att meka med värjan med. Köpa kattmat. Hälsa på W&S och kolla hur det är med W som tydligen inte riktigt är på topp efter besök hos ett kattpensionat som inte verkade lika seriöst som Norrbacka. Rapport kommer senare.

Tuesday, May 01, 2007

Bränt barn skyr elden


Idag var jag ute i bättre tid. En timme kvar till boarding, och jag har redan checkat in både mig själv och bagage. Att vänta är faktiskt inte så dumt. Lite avkoppling, lite läsning. Jag köpte aktiespararnas tidning och den innehåller en del matnyttigt.
Inte minst innehåll den ett tips om bolaget Renewable Energy, ett nordennoterat bolag som ägnar sig åt affärer i förnyelsebar energi. Det svarar väl mot min ambition att göra åtminstone en del av mina placeringar i aktivt etiska bolag Aktivt etiska åtgärder är till exempel forskning och marknadsföringar av förnyelsebar energi, i motsats till passivt etiska fonder, som t ex KPA, som godtyckligt försöker undvika placeringar i sådant som de anser oetiskt, t ex medicinsk forskning. Kan behövas som motvikt till min annars ganska oljetunga rysslandsportfölj.

Tips för mobila resenärer

Efter lite sökande kom jag underfund med att www.mobileportal.se är ett bra startställe för den som flyger SAS och vill göra nyttiga saker som att kolla flightstatus eller checka in från mobilen. Smart, praktiskt, minimerat.