Igår fick jag efter en lång tid av ont och en vecka av intensivt haltande som tur var en knäoperation. Det var en så kallad tillhåls-operation eller knä-artroskopi som det egentligen heter. Efter operationen visade det sig att det inte bara var menisken som var trasig, vilket vi trodde innan operation, utan även knäskålen visade sig ha en skada, så doktorn skrapade bort mjuknat brosk från den. Dessutom var knäts slemhinna (jag tror doktorn avser membrana synovialis) på något vis dubbel. Den kan antingen vara sån från födseln, eller ha börjat växa på grund av att knäskålen har varit trasig. Under alla omständigheter säger ortopeden att den extra kopian av slemhinnan inte behövs, så han har tagit bort den.
Efter lite letande på youtube tror jag att det här är den bästa tillgängliga förklaringen av hur operationen går till (tecknat så det funkar även för känsliga):
I korthet så skär man ett par snitt. Sen sprutar man in en lösning av koksalt och destillerat vatten som har samma salthalt (osmotiska tryck) som kroppens celler och blodet. Vätskan pressar isär leden så att doktorn kommer åt att se och arbeta inuti leden. Ser gör man med hjälp av ett slags "teleskop" som förs in genom ett av snitten, och verktyg förs in genom ett annat snitt. Bilden från teleskopet projiceras på en TV-skärm, det är så doktorn ser vad han gör. Efter att ha tagit bort trasiga delar och skrapat rent så tömmer man ut saltvatten, leden stänger sig och snitten sys (eller tejpas igen).
No comments:
Post a Comment