Saturday, October 28, 2006

Staten äger också Vostok

Funderar efter de senaste dagarnas turbulens på att köpa lite aktier i Vostok Nafta. Har ju redan fonder i rysk industri, delvis för att det är en marknad med mycket bra tillväxt, och delvis för att jag tror att rysslands framtid på sätt och vis är vår och då är det inte så dumt om deras ekonomi är på fötter. Att investera där är en investering i en bättre framtid, tror jag.
Så tror nu inte merparten av den svenska journalistkåren och några mycket rysslandskritiska forskare i övre medelåldern. Men det finns ett problem. Du lever kanske också på blodspengar!
En enkel slagning på företagsfakta om Vostok Nafta visar (bland annat att aktien är för dyr för mig) att ägarstrukturen ser ut såhär:



(källa: avaza)

Det visar sig alltså att förrutom att Carl Bildt har ägt 2000 aktier så är svenska insititutioner storägare i detta fondliknande bolag. Spana in SPP, Andra AP fonden och statliga Nordea på listan. Så svenska staten verkar också slå mynt på den ryska censuren? Eller så placerar man helt enkelt i en av världens mest lovande energimarknader?

No comments: