Wednesday, December 30, 2009

Så kokar man sockerlag!

Gör så här:

Häll lika mycket socker och vatten (volym) i en gryta. Lös sockret i vattnet. Koka tills det mesta av vattnet kokat bort. Du hör då att det du kokar börjar låta lite klibbigt, och du ser att det börjar bildas små vita sockerkorn i vattnet igen. Vispa lite, låt det bli ganska tjockt och sen slutar du koka. Svårare än så är det inte. Kokar du för länge blir sockret brunt, då får du kasta och börja om. Räkna med att du får marginellt större volym lag än den volym socker du väljer att koka.

På nätet finns lite olika Ibland en beskrivning av hur man gör, ibland står det 1:1 volymdelar socker till vatten, ibland 1:2. Nu har jag testat och såhär är det:

Sockerlag bygger på att man löser socker i vatten, och sedan NÄSTAN kokar bort allt vatten igen. Därför spelar det inte så stor roll hur mycket vatten man börjar med, så länge man inte börjar med så lite vatten att sockret inte går att lösa upp i vattnet. När man börjar skall man ha en klar vätska, utan några sockerkorn som flyter runt, sockret skall vara helt löst i vatten. Sen kokar man. Sockret skall kristalliseras, och det gör det vid en viss temperatur.

Så länge det finns mycket vatten kvar i lösningen så blir det ingen riktig lag, bara sockervatten, så det spelar ingen roll om du börjar med för mycket vatten, då blir koktiden bara längre. Det finns dock en del råd på nätet om att man ändå skall ha tillräckligt med vatten för att koka i minst tio minuter. I mitt försök började jag med 5 dl vatten och 3dl socker och kokade på svag värme. Då tog det mig 50 minuter att få sockerlag (men bra blev den!). Så stor andel vatten verkar dock helt onödigt och är nog ett rent slöseri med tid. Nästa gång går jag fram hårdare. Risken är dock att det kokar torrt, dvs att inget vatten alls blir kvar. Då blir sockret för hett, och det karamelliseras (det blir brunt och beskt). Då får man kasta och börja om.

Ett praktiskt tips är att vispa lite medan man kokar, och att ha ett sidokärl som tål värme att hålla över grytan när man tar upp provsmaknings-sked eller visp. Det är förhållandevis lätt att sköja bort socker från kärlen i efterhand. Betydligt krångligare att smeta runt droppad sockerlag från spis och kök.

No comments: