Sunday, January 21, 2007

Ändrade villkor


Förra veckan voi jag cyklel till högmässan - idag var det kraftigt ändrade förutsättningar. Nu sitter jag välsignad och bänkad i Alice kök på Södermalm och väntar på utlovat nyttig mat. Det doftar. Mmm.

Hej Vinterland!



En kväll på bio med Mattias och på vägen hem har den snöstorm som började så smått vid femtiden till slut börjat ge resultat. Kanske vi får en vit jul trots allt?

Wednesday, January 17, 2007

Att möta Göran


Stack ner till lokala favoritkrogen, Bagpipers och stötte på en trevlig fd officer som faktiskt var riktigt trevligt sällskap. Från att ha börjat ställa lite frågor om datorn jag hade med mig accepterade jag att han mest var ute efter sällskap och bestämde mig för att ta mig tid med det. Han visade sig vara något av en historieberättare, som varit med om ett och annat. Bland annat var han vakthavande i högkvarteret en kväll på 70-talet när det plötsligt blev aktuellt att kalla in ÖB på grund av en snabb förändring i världspolitiken. Men var var ÖB? Någon mobil hade han i alla fall inte.
Sagt och gjort, man hittade en anteckning om att ÖB var för att hålla föredrag på akademiska föreningen i lund. Beställde ner telefonkatalogen över Lund från arkivet. Letade rätt på ett nummer till akademiska föreningen. Tuuut. Tuuut.
- (på bred skånska) Ja hallå
- Hej, vem är ni?
- Jag heter Greta. Jag städar här.
- Jaha ni Greta. Är det några andra där?
- Javisst. Det är massor av folk nere i stora salen.
- Bra, Greta! Då vill jag att Greta gör såhär: Gå ner i stora salen, smäll upp dörrarna och skrik "ÖB omedelbart till telefonen".
- Njae.... Det vågar jag inte.
- Hör nu här Greta. Det är krig!
- Jaha. Ja men då så!
Trettio sekunder senare var ÖB vid telefonen, och någon timme senare var samme man på Lidingövägen.
Mobiler hade man inte. Men startklara flygplan var uppenbarligen inga problem.

Monday, January 15, 2007

Mespropp till storm

Stolarna på balkongen står orörda. Lite vinande i ventilerna innan jag somnade igår. Det var nog allt jag märkte av den här stormen. Det kändes som en märklig kontrast mellan tidningens rapportering "Stormen drabbade Stockholm" och min egen upplevelse. Tidningar, tycker man, borde blåsa bort lätt. Här är bildbeviset:
Igår kväll 21:09
Idag 20:58

Som värst såg stormen ut såhär:


Inte Gudrun precis. :)

Sunday, January 14, 2007

Lite tjut i ventilerna

Lite tjut i ventilerna är allt som hörs av stormen som nu är på väg mot Stockholm. I alla fall än så länge. Vi får väl se vad som händer under natten. Balkongmöblerna står uppställda mot väggarna på balkongen. Det skall väl ganksa mycket till för att de hopfällbara pinnstolarna skall ta sig över räcket. Däremot funderar jag på hur stan ser ut imorgon om det verkligen blir översvämningar. Jag både bor och jobbar fyra våningar över markplan, så kontoret lär ju vara sig likt. Men den lokala serverhallen ligger under riddarfjärdens nivå. Där kan det nog blir problem om det regnar för mycket. Till jobbet tar jag mig väl alltid. Torrskodd om St Eriksbron är kvar. Är den bortblåst kan jag gå nerför torsgatan, fast det är ju närmare havsnivån så där kanske man kan behöva båt. En sån har jag inte. Men värme har jag, så länge inte gasledningarna lägger av. Då är det illa. För hos mig finns varken stormkök eller gasolvärmare. Det är för länge sedan jag höll på med överlevnad och bevakade hemskyddet. Fast när jag tänker efter är det inte bara mitt fel. Vad har hänt med det tidigare så prioriterade hemskyddet? Jag har aldrig hört talas om att jag skulle ha något hemskyddsombud. Lades den verksamheten ner när invansionshotet togs bort ifrån kartan?

Drömmen om skrivmaskinen

Jag har bloggat ganska lite den senaste veckan, om man räknar bort fotobloggning från mobilen i alla fall. Funderar på om det inte kan hänga ihop med att jag hållit den lilla söta jobbdatorn på jobbet och försökt klara mig hemma med hemdatorn. Den är stor, varm, skränig och har dessutom ett alldeles för stort tangentbord för att jag skall få upp farten på något bra sätt. Börjar förstå de författare som förr köpte tre exemplar av sin favoritskrivmaskin att ha i reserv: Redskapen spelar trots allt roll om man skall skriva ofta och mycket.
Jag tror jag drömmer om en sån här. Om det nu är så att datorn inte skall användas så mycket som dator och mer som skrivmaskin, anteckningsbok och lite kalkylbladshjälpreda så skulle ju en Mac kunna fungera. Den har ergonomin och designen med sig. Fast det kostar - 15000 var jag lätt uppe i efter att ha gjort de tillval för DVI och 1Gb minne som jag tror att man bör ha på en dator i dagens läge. Och frågan är om jag är så fri från officepaketet så att jag klarar mig utan att köpa till även det?
Att jag tvekar inför om MS Office verkligen behövs beror på att Google Desktop och deras fria office suite faktiskt börjar vara ett alternativ för det jag gör privat. Då skulle man alltid ha dokumenten tillgängliga, och det går lätt att skriva ut och spara ner en pdf, eller maila den vidare med Gmail. Hoppas lite på att de kommer med ett komplett web-OS snart, det vore häftigt. Då skulle mycket kunna klaras med en tunnn klient.
På tal om sådant fascineras jag av också av OLPC, One Laptop Per Child-projektet och deras lilla bärara. För $250 skall den inom kort komma att säljas av återförsäljare i västländer, och då går en del av pengarna till att sponsra fler datorer till skolor i fattiga länder. En revoltion för dem, men också för oss som tack vare projektet kan hoppas på en helt ny generation lätta, strömsnåla och nätverksanpassade bärbara datorer. Heja dem!

Saturday, January 13, 2007

Frukostidyll

Jag kan helt enkelt inte undahålla er eller min egen webblogg ett kort på dagens frukostbord. Möjligen går vi mot lite ljusare tider när man kan äta en (visserligen mycket sen) lördagsfrukost i en strimma av solsken?

Thursday, January 11, 2007

Ring ut det gamla


En bit förvaltningspolitisk verkliget. Vi hade val i september och nu i januari träder den nya ordningen in. Vissa av oss går till nya jobb, andra inte. Oavsett vilket rensas hyllorna. Den gamla majoritets tankar sorteras och märks. Hyllor töms och gårdagens drömmar ger plats för nya.

Tuesday, January 09, 2007

Besökare - Nya priser i SL-trafiken!

Ni som besöker Stockholm bara då och då har skäl att hålla koll på nya taxebestämmelser från 1 april 2007. Största nyheten är att kontanta enkelresor ökar i pris till 40 (pensionär 20) kronor per resa, medan de lösa biljetterna inte ändrar pris. Hela tunnelbanan är fortsättningsvis också en zon, men i övrigt händer en del. DN har sammanfattat de viktigaste förändringarna i punktform.

Saturday, January 06, 2007

Friday, January 05, 2007

Kärt återseende


En rätt lång aw involverar besök av alla slag. Kollegor, uppsalabor, och så killen på bilden som förr var vår aw kung som tillfälligt slitit sig från parlivet. Han ville väl vara sig själv för en stund. :-)

Thursday, January 04, 2007

Årets och avdelningens första ledningsgrupp


Idag brakade nya it-avdelningen igång på allvar: vi enhetschefer samlades i ett revirpinkarmöte (jo, vi kallar det så) för att gå igenom budget och verksamhetsplan och fördela arbete, ansvar och resurser.

Wednesday, January 03, 2007

Promenad med rundningsmärke


Har en lite längre promenad som sträcker sig runt Karolinska, fast den är inte värst mysig i kvällsmörkret på idag fick det bli en lite kortare promenad som avrundning. Skall bli skönt med kopp te och läggdags, efter den går dagen som började med ofrivilligt vaknande vid stan fem. Förhoppningsvis skall dygnsrytmen vara (typ) återställd imorgon.

Får man se Oklahomafyrverkeri live?

Kvarteret Skatan sätts upp som teater (live alltså) på Teater Rival (Mariatorget). Kanske kan vara kul? Maila om du är intresserad av att göra mig sällskap! Datum, biljettpriser m.m. finns på TicNet.

Etiketter, nyliberaler och tanke(s)medjor

Jag försöker ju undvika att skriva om politik (det tar så lätt över), men jag kan inte låta bli att roas av det nationella chocktillstånd som uppstått efter valet. Idag skrivs en stor debattartikeln om "Timbrohögern" och jag som inte är helt utan skuld roas. Det tycks finnas en stor oro bland opinionsbildare i stort och köksbordsdebattörer i smått. Den gulliga, trevliga, skrattande allianskvartetten ifrån Bankeryd visar sig nämligen vara - nyliberaler! Huh!
Det är som om det här med att rekrytera politiker från tankesmedjor är något helt nytt. Du som lever i den föreställningen: Har du hört om Arenagruppen och Agora? Jag törs garantera att en och annan aktiv socialdemokrat någon gång jobbat åt "Agoravänstern". Att partierna föder sina ideoligiskt sinnande talanger i något slags tankesmedja under det att man väntar på att vinna ett val är inget nytt. Tvärtom tror jag att det kretsloppet gynnar politiken och föder en betydande del av de små och få nya idéer som trots allt lyckas tränga sig in i svensk politik. Det är inget att vara rädd för. Möjligen att allianspartierna, som ju inte haft makten på länge, fått gräva lite djupare i smedjorna än (s)(v)(mp) som kunnat försörja talangerna i riksdagen hur länge som helst.
Skall vi komma närmare en vitalisering av politiken så tror jag att allt detta är bra. Tankesmedjorna är ofta duktiga just på att klä saker i känsloladdade argument. De är också bra på att påvisa politikens ytterligheter. Valet mellan tankesmedjornas ideologier är tydliga - just ideologiska - val. Väljare som matas med sådant är mer benägna att rösta.
Att vi sedan fått en alliansregering som faktiskt omsätter sina löften om en helt ny politik efter valet känns ju otroligt uppfriskande. Däremot har jag full förståelse för dem som tycker att det känns ovant. När bytte vi politik på allvar senast?

Wow! Direkt från mobkamera


Hur enkelt som helst! Ta en bild. Tryck publish to blogg. Skriv inläggets text. Välj ok. Sen går inlägget direkt till blogger. Voila! Leve z610i. Nu fattas bara att få mms att funka också...
Update (senare samma dag): Var ju inga problem med mms, bara man skriver in rätt nummer till mottagaren. :)

Test


Karlbergs station. 1mp.

Monday, January 01, 2007

Blåmåndag, Fettisdag, Askonsdag

Idag spanade jag och min kompis in de första (enorma och väldigt lockande) semlorna i skylten på Gunnarssons. Jag fällde förstås en snabb ironisk kommentar om hur nära fastan vi är, men blev sen svaret skyldig på både det ena och det andra när det gäller fastan och dagar däromkring. Därför har jag nu läst på, och antecknar både för framtiden och för den intresserade läsaren.

Fastlagsbullen (som ju var upphovet till allt detta) äts under fastlagstiden, dvs den tid som föregår den största kristna fastan som infaller under de 40 dagar som föregår påsken. Är på vissa håll Karnevaltid: "Carne Vale" betyder "farväl kött!", och Mardi Gras är såväl en känd fest i New Orleans som det franska ordet för fettisdag. Tiden kännetecknas alltså av festande inför fastan. Att det handlar om överflöd kan man också ana på svenska begrepp som som fläskmåndag och fettisdag. I Sverige består fastlagstiden av följande dagar:

  • Fastlagssöndagen (Quinquagesima): Söndagen före fastan.
  • Blåmåndagen: Måndagen innan fastan, då man enligt traditionen klädde tyska kyrkor i blått. (Borde det inte vara liturgisk lila?) Kallas också fläskmåndagen, eller korvmåndagen.
  • Fettisdagen: Skall uttalas fett-tisdagen (dvs inte fet-tisdag eller fettis-dag). Fettisdagen är sista dagen innan den 40 dagar långa fastan. Kan också kallas vit tisdag, eftersom bullen tillverkas av vitt mjöl. (Semla av Similia, lat = vetemjöl)
Därefter infaller fastans första dag:
  • Askonsdagen: Ask-onsdagen är fastans första dag, och vid det laget är det slut med semlor och annat överflöd. Askonsdagen heter så eftersom man traditionellt strör aska på syndarna. Sker i mässan genom att prästen tecknar ett kors av aska på sin egen och församlingsmedlemmarnas pannor, för att påminna om människans dödlighet. Mera medeltida kastades aska på syndarna, som jagades ut ur kyrkan och släpptes tillbaka in i kyrkan på palmsöndagen (söndagen innan påsk). Hur detta kastande och denna jakt sett ut blir jag svaret skyldig på. :)
År 2007 infaller nämnda dagar enligt följande:
18 februari: Fastlagssöndagen
19 februari: Blå måndagen
20 februari: Fettisdagen
21 februari: Askonsdgaen
1 april: Palmsöndagen (Början på "Stilla veckan")
8 april: Påskdagen

Nyårstanke i Norrländsk anda

Efter att ha firat nyår med en massa norrlänningar, och så konfronterats med göteborgarens enorma lista på nyårslöften (eller kanske snarar förhoppningar?) är det svårt att inte tänka på Euskefeurat. Man skall alltid komma ihåg dem när man undrar hur det ligger till:
Pessimistkonsulten (refr)
Det är lika bra att sluta drömma.
Det går åt helvete i alla fall.
För om man drömmer om Paris
hamnar man på något vis
lik förbannat i Hudiksvall.

Tyvärr verkar Euskefeurat inte ha några spelningar i Stockholm inplanerade 2007, annars skulle det väl kunna vart ett bra löfte att se dem!

Patisserie et boulangerie

Idag måste vara årets lataste dag. Rätt många verkar i allt lugn ta en promenad eller smita in på något av de få, men överfulla, caféer som var ledigt. Själv anlitade jag min bästa Stockholmsguide för promenad och cafebesök, och hon visade upp en av de pärlor som hållits på under tre år: Cafe Saturnus på Eriksbergsgatan 6 - alldeles om hörnet (nåja) från Paris Girls hemtrakter på den tiden hon bodde i stan. Lite lustigt faktiskt, för Cafe Saturnus är just ett mycket franskt cafe. Punchlinen lyder "Patisserie et boulangerie" och alla skyltar är på franska utom menyerna. Specialitet är enorma kanelbullar (och nu snackar vi enorma). Även personalen tycks föredra att prata franska, även om de accepterar beställningar på svenska från oss mindre världsvana. En rikigt pärla, klart värd ett besök!

Gott nytt år!

Istället för bilder från vår middag som säkert inte intresserar den icke
invigda publicerar jag som nyårskort en bild på den gula paprikasoppa som
innehöll torkad chili från gårdagens sena kväll. Det som är på bilden visar
hur mycket soppa man får över om man tar tastelines recept, räknar om det
för sex personer och serverar det som förrätt åt elva. Mycket, mycket gott!
(Liksom resten av maten, som t ex bestod i oxfile med chevreost och
äppelkaka med pepparkaksmix.)