Fastlagsbullen (som ju var upphovet till allt detta) äts under fastlagstiden, dvs den tid som föregår den största kristna fastan som infaller under de 40 dagar som föregår påsken. Är på vissa håll Karnevaltid: "Carne Vale" betyder "farväl kött!", och Mardi Gras är såväl en känd fest i New Orleans som det franska ordet för fettisdag. Tiden kännetecknas alltså av festande inför fastan. Att det handlar om överflöd kan man också ana på svenska begrepp som som fläskmåndag och fettisdag. I Sverige består fastlagstiden av följande dagar:
- Fastlagssöndagen (Quinquagesima): Söndagen före fastan.
- Blåmåndagen: Måndagen innan fastan, då man enligt traditionen klädde tyska kyrkor i blått. (Borde det inte vara liturgisk lila?) Kallas också fläskmåndagen, eller korvmåndagen.
- Fettisdagen: Skall uttalas fett-tisdagen (dvs inte fet-tisdag eller fettis-dag). Fettisdagen är sista dagen innan den 40 dagar långa fastan. Kan också kallas vit tisdag, eftersom bullen tillverkas av vitt mjöl. (Semla av Similia, lat = vetemjöl)
- Askonsdagen: Ask-onsdagen är fastans första dag, och vid det laget är det slut med semlor och annat överflöd. Askonsdagen heter så eftersom man traditionellt strör aska på syndarna. Sker i mässan genom att prästen tecknar ett kors av aska på sin egen och församlingsmedlemmarnas pannor, för att påminna om människans dödlighet. Mera medeltida kastades aska på syndarna, som jagades ut ur kyrkan och släpptes tillbaka in i kyrkan på palmsöndagen (söndagen innan påsk). Hur detta kastande och denna jakt sett ut blir jag svaret skyldig på. :)
18 februari: Fastlagssöndagen
19 februari: Blå måndagen
20 februari: Fettisdagen
21 februari: Askonsdgaen
1 april: Palmsöndagen (Början på "Stilla veckan")
8 april: Påskdagen
2 comments:
Utmärkt översikt. Hit länkar jag i februari när jag själv kommer att ta upp ämnet. Och i Malmö har det funnits semlor sedan innan jul. Så det!
Intressant att det råder sådan förvirring i ämnet. Skönt att någon ger sig på att stämma i bäcken.
Vad jag förstår när det gäller ämnet om liturgiskfärgen lila så har den varit blå av nordisk tradition. Lila var svårt att få tag på som växtfärg vilket vi då använde blått.
Post a Comment