Sunday, November 26, 2006

Fredagsfyra 47 en söndagkväll

Hemma hos C skriver jag ett par posts i halvt undervisningssyfte och passar på att klämma i med veckans fredagsfyra. Gör gärna fredagsfyran du också!

1) Senaste Bond-filmen, Casino Royale, har premiär den här veckan. Ska du gå och se den?
Ja, säkert. Men först vill jag få med mig någon på Borat!

2) Daniel Craig, den sjätte att spela James Bond, fick före filmen kritik från många håll. Verkar han vara en “riktig” Bond, tycker du?
Han verkar lovande. Lite hårdare Bond skadar nog inte - Daniel Craig i synnerhet och de senaste filmerna överlag har varit så mycket av självparodi att jag var övertygad om att konceptet överlevt sig själv med hästlängder. Men här finns kanske lite gnista?

3) Vem är den bästa som har spelat James Bond? (Alternativt: Vilken valfri skådis skulle du helst vilja se i rollen?)
Roger Moore är nog min favorit som Bond. Bättre än någon Bond alls är dock Bond-legenden Sean Connery. Connery är dock som bäst när han spelar en helt annan karaktär - ubåtskapten Marko Ramius i Jakten på Röd Oktober. (Är röd oktober förresten en så gammal film att den saknar webbsajt? Otroligt. Min favoritfilm är från historisk tid...)

4) Kvinnor faller som käglor för 007 och tycks sällan ha något större djup. Har Bond-filmerna en dålig kvinnosyn?

Mer oroad kan man bli för TVs morgonsoffa som försökte sig på femnistisk analys och kände att kvinnosynen förändrats eftersom tjejen nu dyker upp som en prins på vit springare... Vem bär stereotyperna då, undrar jag? Och - om vi nu skall fortsätta på det spåret - har inte ridning alltid varit en tjejsport? :)

No comments: